Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Så kan vattenkraften bli hållbar på riktigt

    Vattenkraften är en stor källa till klimatsmart energi i dag, men uppbyggnaden har kostat förlorad biologisk mångfald längs de forna forsarna. En ny rapport presenterar nya lösningar för att bevara och restaurera mångfalden – och det kan bli både billigt och effektivt för vattenkraftverken.

    Ångermanälven är landets tredje största reglerade älv och står för 17 procent av vattenkraften. När älven reglerades försvann laxen, och dessutom förändrades älvfårorna. Många vattenkraftverk har lite eller ingen anpassning till miljön, då tillstånden för dammarna gavs före miljöbalken blev verklighet. Förra året beskrev WWF läget i ett upprop, med att bristen på miljöhänsyn bland annat gör att fisken blir till fiskfärs när de försöker vandra nedströms då det inte finns några vandringsvägar förbi dammarna. Genom det nyligen avslutade Ångermanlandsprojektet har bland andra WWF nu arbetat fram hela 266 olika åtgärder för fiskvandring och återskapande av de miljöer som många av de förlorade arterna har varit beroende av.

    – Vattenkraften har ju inte behövt anpassas någonting sedan de byggdes på 60- och 70-talet, så det här behövs. Kraftverksbolagen är ju oroliga att de ska tappa effekt i sina dammar, de är lite bortskämda med att inte ha behövt anpassa sig alls, säger Lennart Gladh, expert på sötvatten hos Världsnaturfonden WWF.

    Men rapporten beskriver många lösningarna som kan utföras i biflödena, som inte är reglerade. Där finns utrymmet för att restaurera lekplatser och ta bort vandringshinder utan att det påverkar hur mycket vatten som möter dammarna. I de reglerade älvfårorna finns det också saker att göra, bland annat genom att återskapa vårflod och att skapa mjukare övergångar mellan de olika flödena i den reglerade älven, så att det mer liknar ett naturligt ojämnt flöde.

    – För att vattenkraften ska vara en del av en hållbar energiförsörjning måste den miljöanpassas, och det här projektet visar glädjande nog att det är fullt möjligt att göra det utan några större energiförluster och utan att det kostar så mycket, säger Lennart Gladh i ett pressmeddelande.

    Eftersom rapporten visar på så många billiga åtgärder som inte alls påverkar hur mycket energi dammarna kan generera, så är även i alla fall ett bolag positiv till lösningarna.

    – Människan står inför stora utmaningar gällande miljö och klimat. Koldioxidhalten i atmosfären ökar, samtidigt som fiskbestånd och biologisk mångfald utsätts för stora påfrestningar. Genom rapporten från vårt projekt i Ångermanälven vet vi nu att det finns stora utvecklingsmöjligheter vad gäller såväl hållbar vattenkraft som fiskbestånd och biologisk mångfald. Nu vet vi vad som är möjligt att göra och även hur, säger Petra Hallebrant, kundchef på Telge Energi.

    Rapporten (pdf) är en del i en serie av Skogsstyrelsens rapporter om Ångermanälvsprojektet och har tagits fram av WWF, Telge Energi och Älvräddarna i samarbete med flera andra. Totalt innehåller rapporten 266 förslag på åtgärder, varav 111 inte påverkar kraftproduktionen alls.


     

    Läs mer: Rikedomar runt rinnande vatten – De ekonomiska värdena av en miljöanpassad vattenkraft (pdf) rapport från Sportfiskarna, WWF, Älvräddarna och Naturskyddsföreningen

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.