Växtbaserat ”kött” lockar investerare

Foto: Impossible Foods

Allt fler visar intresse för att äta vegetariskt för djurens och miljöns skull. Det är något som investerarna börjat snappa upp, och därför satsar de nu på företag som arbetar med att ta fram alternativ till kött och mejeri.

Ett exempel är Kalifornienbaserade Impossible Foods som i senaste finansieringsrundan fick in 108 miljoner dollar, motsvarande nästan 900 miljoner kronor från en rad kända investerare, däribland Bill Gates. I somras var Google Ventures intresserade av att köpa företaget, men affären blev aldrig av eftersom Impossible Foods ville ha nästan dubbelt så stor summa än de 3oo miljoner dollar som erbjöds.

Impossible Foods vill tillverka nyttig och god mat som liknar kött och ost, men som endast består av växter. Det nya är att företagets forskare har upptäckt en molekyl som ger låtsasköttet en mer traditionell köttsmak, och som gör att det blöder på samma sätt som kött när man steker det. Impossible Foods hoppas kunna servera sin flaggskeppsprodukt, en växtbaserad ostburgare, under 2016.

Enligt en undersökning som Demoskop gjorde förra året ökar intresset för att äta grönt i Sverige. Antalet vegetarianer hade vid tidpunkten för undersökningen ökat med 4 procentenheter på fem år. När konsumtionen av kött går ner minskar också köttindustrins stora miljöpåverkan.

Sedan tidigare finns det en rad olika köttliknande produkter på marknaden, några exempel är märkena Oumph!, Astrid och aporna, Hälsans kök och Quorn.

Miljö online2

Liknande artiklar