Volkswagens utsläppsfusk dödar

Foto: Justin Cozart ( Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.)

60 amerikaner kommer att dö i förtid på grund av dieselfusket, visar en ny undersökning från forskare vid Harvard och MIT.

Det var i september som det uppdagades att Volkswagen har fuskat med utsläppen i sina dieselbilar sedan 2008. Ett program i bilen känner av när bilen miljötestas och aktiverar då bättre utsläppsrening. När bilen inte testas släpper den ut 40 gånger mer än den amerikanska lagen tillåter.

Detta har förstås effekter på hälsa och miljö. Nu har ett forskarlag från de båda toppuniversiteten Harvard och MIT kommit fram till att 60 personer kommer att dö mellan 10 och 20 år för tidigt på grund av dessa utsläpp. De räknar också med att 31 personer kommer att drabbas av kronisk bronkit som en direkt följd av utsläppen.

Volkswagens fusk kommer enligt studien att kosta 450 miljoner amerikanska dollar i sjukvårdskostnader och andra sociala kostnader. Om bilföretaget återkallar de drabbade bilarna innan slutet på 2016 kan kostnader på 840 miljoner och 130 förtida dödsfall undvikas.

Tidigare om Dieselgate på Supermiljöbloggen:

Miljö online2

Liknande artiklar