Alberta tar första steget mot en kolsnål framtid

Foto: Peter Blanchard

För några dagar sedan presenterade den kanadensiska provinsen Alberta sin nya Climate Leadership Plan som ska snabba på en övergång från fossilt till förnybart. Med hjälp av en koldioxidskatt vill provinsen eliminera förorenande utsläpp från kolbaserad elgenerering till 2030.

– Att hantera klimatförändringarna handlar om att göra det rätta för framtida generationer i Alberta – att skydda våra jobb, vår hälsa och miljön, sa Albertas guvernör Rachel Notley under en presskonferens.

Alberta är kanske mest känt som hemvist för en av världens största oljesandfyndigheter, en kontroversiell industri med enorm miljöpåverkarn. Men 2015 har fört med sig omvälvande politiska förändringar på både nationell och regional nivå. Rachel Notley har sedan den provinsiella jordskredssegern i maj tagit avstånd från oljeindustrin och styrt fokus mot en framtid utan fossila bränslen. Dessutom intog liberalen Justin Trudeau premiärministerposten för bara några veckor sedan men har redan börjat engagera sig i klimat- och miljöfrågor, någonting som de senaste årens konservativa styre nästintill uteslutit.

Tanken bakom den nya planen är att intäkterna från koldioxidskatten ska inbringa 2.25 miljarder dollar som ska möjliggöra investeringar i bland annat grön teknik och effektiviseringsprogram. Samtidigt ska utsläppsbegränsningar leda till en total minskning av föroreningar från fossilindustrin.

Alberta har tidigare beskyllts för att inte göra tillräckligt i kampen mot klimatförändringar. Provinsen må vara Kanadas rikaste, men den växande oljesandindustrin är också ett enormt klimathot. I och med den nya politiska miljön har the Climate Leadership Plan kunnat bli verklighet och Alberta blir nu en av provinserna i Kanada att införa en koldioxidskatt.

Miljö online2

Liknande artiklar