Åsa Romson i The Guardian: ”Sweden is challenging the world to go fossil fuel-free”

Foto: Miljöpartiet

Klimat- och miljöministern skriver att en snabb utfasning av fossil energi skulle vara bra för klimatet, energisäkerheten och för människors hälsa. 

Med bara dagar kvar till klimattoppmötet i Paris utmanar Sverige andra nationer att också sätta målet att bli fossilfria. Som Supermiljöbloggen tidigare skrivit om gjorde statsminister Stefan Löfven (S) klart i höstas i regeringsförklaringen att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Nu skriver klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i den ansedda tidningen The Guardian:

Sweden recently announced that we will become one of the world’s first fossil-free welfare nations. We are now encouraging others to accept the challenge to see who can go fossil-free first.

Åsa Romson skriver att det finns många fördelar med att snabbt ställa om samhället bort från fossila energikällor som kol, olja och gas, till förnybara energislag.

If the world phases out the use of fossil energy quickly in favour of renewables, considerable ground will be gained, not only in terms of the climate. A phase-out would lead to greater energy security, better health and improved quality of life.

Frågan är dock hur detta rimmar med en försäljning av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet, där en ny ägare förmodligen skulle vilja driva kolkraftverken vidare och dessutom öppna nya gruvor. I går skrev Supermiljöbloggen om den kritik som Greenpeace lyfte på DN debatt i veckan om att ”regeringen inte kan skryta om att Sverige ska bli en fossilfri nation om vägen dit är att vi dumpar våra fossila bränslen i knät på någon annan”.

Miljö online2

Liknande artiklar