Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Framtiden är här – så här borde städerna odla sin mat

    Genom att låta datorer sköta tillförseln av näring och vätska till grönsaker i ett växthus vill forskarna inom projektet cityFARMS att vi ska få tillbaka makten över maten från marknadskrafterna. Att odla lokalt kan minska transporter och öka näringen i det vi äter, enligt Caleb Harper som leder projektet.

    Mellan 30 och 40 procent av en persons kost skulle kunna produceras direkt i staden med ett digitalstyrt växthus, i stället för att transporteras från landsbygden. Tanken med cityodlingarna är att göra städer så självförsörjande som möjligt(, för att sedan bara köpa in de grödor och protein som kräver mer ytor).

    De digitala växthusen ska ses om ett svar på stora monokulturer, landskap som speciliaserats på en gröda som andra regioner köper in i stället för att odla lokalt.

    En grupp forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media lab har under Caleb Harpers ledning inspirerats av hur datavärlden jobbar med så kallad öppen källkod, och byggt upp ett liknande system som de kallar matdatorer.

    Matdatorerna placeras i växthus där de ger precis rätt mängd näring och ljus som varje gröda kräver. I matdatorn finns alla data om växthusets klimat, så som koldioxidhalt, lufttemperatur och temperaturen i rotzonen.

    Grönsakerna odlas genom så kallad hydroponisk eller aeroponisk odling, och blir belysta med en särskilt anpassad LED-belysning. Odlingsmetoderna är vattensnåla, som bygger på att grödorna växer i vatten respektive luft, i stället för jord som behöver vattnas och därmed riskerar att urlakas på näring.

    All information om växthusets klimat och grödornas energibehov sparas i ett så kallat klimatrecept som finns tillgängligt för alla användare i en öppen databas där man även kan ladda ner andra recept.

    Genom att fokusera på att odla lokalt hoppas man inom projektet även att vanliga människor kan ta tillbaka makten över matproduktionen, samtidigt som man slipper köpa mat utifrån med allt vad det innebär av långa transporter och mat som håller längre än vad som är brukligt.

    — Vi går igenom en förskjutning från att producera mer mat till ett lägre pris, till att skapa mat med bättre kvalitet och lära oss mer om maten vi äter, säger Caleb Harper.

    — Alla vill ha en öppen och ansvarstagande matproduktion. De som inte erbjuder sina kunder transparens kommer att få lägga ner.


    Läs mer om Cityfarm-projektet här >> 

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.