Inga miljökrav ställs vid brunkolsförsäljning

Foto: Greenpeace

Det står klart efter att Vattenfall slängt ut Greenpeace ur försäljningsprocessen.

I går meddelade Greenpeace att man inte längre får vara med i processen kring försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Det var för två veckor sedan som miljöorganisationen på en presskonferens i Berlin berättade att man vill skapa en stiftelse som kan ta över brunkolsverksamheten med målet att fasa ut den till år 2030.

Men Citigroup, som sköter försäljningen åt Vattenfall, har nu låtit meddela Greenpeace att de är ute ur processen. Detta med motiveringen att miljöorganisationen inte ”själva har intentionen att agera budgivare… eller som ombud eller rådgivare till en budgivare”.

Enligt Greenpeace framgår det i det underlag som man fått att Vattenfall inte har för avsikt att ställa miljömässiga eller sociala krav på en potentiell köpare. Det här har fått organisationen att skicka ett brev (pdf) till ministrarna i den statsrådsgrupp som har ett särskilt ansvar för att ta ett helhetsgrepp när det gäller styrning av Vattenfall, och som består av Mikael Damberg (S), Åsa Romson (MP), Ibrahim Baylan (S) och Per Bolund (MP):

Eftersom Vattenfall inte ställer några krav på miljökriterier i budgivningen anser vi att bolaget bryter mot sina direktiv att vara ledande i utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion. Vi kräver därför att regeringen avbryter försäljningen och säkerställer miljömässigt och socialt ansvarstagande i sin styrning av Vattenfalls verksamhet.

Hittills är det bara ett rksdagsparti som kommenterat nyheten att Vattenfall inte har för avsikt att ställa några miljömässiga krav. Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om att Kristdemokraternas näringspolitiska talesperson Penilla Gunther anser att det bör kunna ställas sådana krav på en ny ägare. Nu kommenterar hon på Twitter:

Vill gärna se både social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Visst går det att ställa krav om man vill.

Miljö online2

Liknande artiklar