Miljökatastrof efter gruvdammsolycka i Brasilien

Foto: Agência brasil ( Creative Commons Attribution 3.0 Brazil license)

Den 5 november brast två dammar vid en stor järngruva i sydöstra Brasilien. Dammen innehöll en blandning av gruvavfall och vatten. Dammbrottet orsakade en enorm lerflod som drabbade flera byar.  Volymen på lerfloden motsvarar 25 000 olympiska simbassänger.

Nu två veckor efter olyckan börjar konsekvenserna bli tydligare. Elva personer har dött, 15 personer är fortfarande saknade och 500 personer har tvingats flytta. De brasilianska vattenmyndigheterna ska ha varnat för att olyckan gjort att vattnet i floden Doce har höga halter av arsenik, zink, koppar och kvicksilver, skriver The Guardian. Att floden förorenas gör att tre miljoner människor saknar drickvatten. Idag fredag befaras den giftiga lermassan nå ut till Atlanden där den bland annat kan påverka sköldpaddor.

En statlig åklagare ska ha sagt att de undersöker om gruvföretaget Vale höjde vattennivån i dammen som brast genom att även dumpa avfall från en annan gruva där. Efter olyckan höjs röster om strängare miljö- och säkerhetskrav på gruvor i Brasilien.

Miljö online2

Liknande artiklar