Statoil slutar leta efter olja i Alaska

Statoil meddelade i veckan att de lämnar Alaska. Sedan 2008 har Statoil bedrivit undersökningar i området i syfte att borra efter olja.

Statoils besked kommer en månad efter att Obama meddelade att tillstånden för att borra efter olja i amerikanska Arktis inte kommer att förlängas och därmed går ut 2020. I slutet av september meddelade Shell att de ger upp och slutar leta efter olja i Alaska. Det låga oljepriset anses vara en viktig orsak till denna trend, men det finns bedömare som menar att oljebolagen kommer att bli mer intresserade av Arktis igen om oljepriset går upp.

Att först Shell och nu Statoil avbryter sina tillstånd till havs sänder ett starkt budskap till beslutsfattarna i Paris nästa månad. Att leta efter gas och olja i amerikanska Arktis är för riskabelt och dyrt både för miljön och företagens ”ekonomiska portföljer”, säger Susan Murray från organisationen Oceana.

Även när det gäller planerna på att borra efter olja i arktiska Barents hav går det dåligt för Statoil. De har tre gånger skjutit upp planerna på att borra efter olja i det så kallade Johan Castberg-fältet i Barents hav.  Men Statoil bedöms komma att fokusera mer på Barents Hav nu när de lämnar Alaska.

Miljö online2

Liknande artiklar