Uppsala divesterar från fossilindustrin

Foto: Szilas

Som hittills största kommun att divestera hoppas Uppsala kunna inspirera både storstäder och mindre kommuner att gå samma väg.

Kommunfullmäktige i Uppsala bestämde idag att avveckla stadens investeringar i kol, olja och gas. Kommunen, som leds av en majoritet från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, menar att investeringar i fossilindustrin inte stämmer överens med arbetet för en klimatsmart kommun.

Vi arbetar redan hårt för att minska Uppsalas utsläpp genom att satsa på cykling, förnybar energi och hållbart byggande. Divestering är ett viktigt nästa steg. Nu utmanar vi andra kommuner att också modernisera sitt klimatarbete, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd i Uppsala med ansvar för klimat och miljö till nätverket Fossil Free Sverige.

Divestmentrörelsen växer sig allt starkare. Världen över har nästan 500 städer och andra mycket stora aktörer fasat ut kol, olja och gas ur sina finansiella investeringar.

Stockholm Stad har angett att de ska utreda sina fossila investeringar, men de har inte uppgett någon tidsplan.

Miljö online2

Liknande artiklar