Efterfrågan på elfenben tros ha minskat

Foto: pedesign-de

Priset på illegalt elfenben har halverats i Kina, uppger tidningen The Guardian. Nu stiger förhoppningarna att prissänkningen beror på minskad efterfrågan från de kinesiska konsumenterna.

Varje år dödas mer än 30.000 elefanter för sina elfenben. Handeln med elfenben är, om än begränsad, inte olaglig i Kina. Landet har under året försökt strama åt både den legala och illegala handeln med elfenben och kunskapen om den påverkan handeln har på Afrikas elefanter växer hos Kinas konsumenter.

Organisationen Save the Elephants, baserad i Kenya, meddelade på måndagen att priset på illegalt råelfenben, från förra årets rekordhöga 2.100 dollar per kilo, nu ligger på 1.100 dollar per kilo i Kina.

”Nedgången i priset på elfenben ger oss hopp, men med antalet elefanter som fortfarande dödas i Afrika är vi långt ifrån att fira ännu”, säger grundaren till Save the Elephants, Iain Douglas-Hamilton till tidningen.

Obearabetat elfenben såsom polerade och opolerade elefantbetar räknas som råelfenben. Jordbruksverket och Naturvårdsverket beslutade att från och med 1 maj 2011 inte tillåta några undantag, oavsett föremålets ålder, från förbudet mot kommersiella aktiviteter med råelfenben på grund av den omfattande illegala handeln.

Här kan du läsa mer om  vilka regler som gäller för handeln med elfenben i EU.

Miljö online2

Liknande artiklar