Forskare: Odlat kött i affärerna inom några år

Foto: David Parry / PA Wire

I slutet av oktober samlades forskare från 14 olika länder i Nederländerna för att delta på världens första internationella symposium om odlat kött.

Supermiljöbloggen har pratat med Mark Post, en av forskarna vid Maastrichts universitet. Det var han och hans team som tog fram den första ”labb-burgaren” vilket skapade stora rubriker världen över för två år sedan.

Mark Post lyfter fram två intressanta nyheter som kom upp under symposiet:

  • Det finns en högre acceptans för odlat kött, jämfört med vad man tidigare trott.
  • Med dagens teknik kan man numera odla celler i stor skala, och forskarna pratar om att bygga stora ”bioreaktorer”. Just att få till en effektiv och storskalig produktion har hela tiden varit en av utmaningarna med odlat kött.

Enligt Mark Post kommer de största miljöbesparingarna inte att handla om energi. Men däremot minskar köttodling behovet av färskvatten, näring och markyta. Han säger också att köttet tillverkas utan tillsatta kemikalier. Växthusgaserna till atmosfären minskar med minst 50 procent, men troligen mer eftersom köttet inte behöver transporteras långa sträckor som idag, om det odlas i närheten av där konsumenterna bor.

Mark Post säger att han inte ser några etiska problem med odlat kött, förutom att det i framtiden kan innebära en stor omställning – och kanske rentav sammanbrott för traditionell köttindustri.

Han räknar med att odlat kött finns i handeln redan om 4–5 år. Därefter tar det några år innan priset går ner tillräckligt så att fler människor har råd att köpa det.

Miljö online2

Liknande artiklar