Indien kolsatsar direkt efter klimatmötet

Foto: Peabody Energy (CC BY 3.0)

Indien planerar att dubbla sin kolbrytning till 2020. Om det blir så, är risken stor att kolet kommer att användas under flera decennier. Uttalandet kom efter helgens klimatavtal i Paris där länder kom överens om att utsläppen av växthusgaser måste minskas drastiskt.

Indien är världens tredje största utsläppare av växthusgaser efter Kina och USA. Trots att många länder nu vill påbörja en gemensam koldioxid-detox kommer alltså Indien att utöka sin kolbrytning. Samtidigt har Indien uppvisat ett ambitiöst engagemang för förnybar energi som initiativtagare till den globala solenergialliansen Iasta. På hemmaplan ska dessutom landets solenergikapacitet skruvas upp till 100 gigawatt och vindkraften till 60 gigawatt till år 2022.

Anil Swarup från indiska kolministeriet hävdar att fortsatt kolbrytning är det bästa sättet att lyfta stora delar av befolkningen ur fattigdom. Dessutom kommer det att skynda på den pågående industrialiseringen, en process som utvecklade länder redan har genomgått med hjälp av fossila bränslen. Miljökämpar världen över är väldigt kritiska, eftersom Indiens fortsatta förhållande med kol kommer att snabba på klimatförändringarna. Risken finns att den nytta som landets många satsningar på förnybart gör försvinner i relation till det fortsatta eldandet med kol.

Miljö online2

Liknande artiklar