Kina skruvar upp klimatambitionerna

Foto: Asian Development Bank (CC BY 2.0)

Kina har nya klimatmål. Utsläpp från energisektorn ska minska med 60 procent till 2020. Samtidigt planerar de att minska koldioxidutsläppen från kolkraftverk med 180 miljoner ton till samma år.

Planerna presenterades på onsdagen under det pågående klimatmötet i Paris. När landet tidigare i år presenterade sina klimatmål inför konferensen fanns de här siffrorna inte med. De nya målen är en positiv nyhet, särskilt som larm om hälsofarliga luftföroreningar i kinesiska städer har duggat tätt på sistone.

Det är ännu inte klargjort hur Kina tänkt gå tillväga för att uppnå målen. FN:s klimatchef Christiana Figueres kommenterade planerna i en intervju med Reuters. Hon bedömer att planerna antagligen är kopplade till förväntningar om att Kinas kolanvändning kommer att kulminera kring år 2020.

Tidigare i år berättade Supermiljöbloggen om hur Kina skrivit upp sina utsläpp och förbrukat enorma mängder kol utan att skriva in det korrekt i statistiken. Huruvida uppskrivningsmissen kommer att påverka landets förutsättningar under klimatförhandlingarna i Paris återstår att se.

Miljö online2

Liknande artiklar