Konstgjort glid när skidsäsongen drar igång

Foto: Hans Braxmeier

Rapporterna om värmerekord duggar tätt i media, och svenskt skidföre upplever nu konsekvenserna. I helgen flockades skidsugna till Sälenfjällen där säsongens första åk skedde på konstsnö.

Hösten och vintern 2015 har slagit värmerekord efter värmerekord, och på sina håll visar termometern på samma gradtal som vid midsommar. Resultatet är grästäckta backar och skidorter utan natursnö.

I Sälenfjällen har anläggningarna fått ta till den gamla hederliga snökanonen för att möta efterfrågan på en vit jul, men vid sidan av backarna ligger marken fortfarande bar.

Det är ovanligt med barmark i fjällområdet så här års och det finns inte några längdskidspår alls uppe på fjället i Sälen. Det går inte att åka snöskoter och inte heller att köra hundspann.

De flesta svenska skidanläggningar använder sig av snökanoner som ett komplement till natursnön, något som har blivit en fråga om konkurrenskraft i skidtider. Men omvandlingen av vatten till snö är ett kostsamt företag som förbrukar stora mängder energi och vatten.

Hur stora risker det kan medföra för den lokala miljön är i dagsläget inte klarlagt. Stefan Tansbo från Länsstyrelsen i Dalarna kommenterade situationen i en intervju med Sveriges Radio:

Det är en relativt stor energiförbrukning och om det är hållbart långsiktigt det kan diskuteras.

Hur stor energiåtgången är varierar, men den mest långsiktiga hållbarheten för skidbackarna skulle nog uppnås genom att sluta värma upp planeten.

Miljö online2

Liknande artiklar