Slottet kan få fler solpaneler

Foto: Bonnier arkiv/TT retusch Mods (Fotomontage)

Sedan 2010 har det funnits en mindre provanläggning på norra längan av slottets tak, som har fungerat perfekt.

Nyligen meddelade Sveriges Kungahus att försöket med solpaneler på Kungliga slottet i Stockholm varit framgångsrikt. I ett pressmeddelande framgår att solceller på 4 400 m2 av slottets 7 200 m2 tak skulle kunna generera cirka 500 000 kWh per år, vilket motsvarar årsförbrukningen för cirka 20 genomsnittliga villor.

– De skulle inte synas från marken och påverka Slottets utseende. Men de skulle synas från luften! En besökare som anländer till Stockholm med flyg skulle kunna se att Statschefen själv går i täten för en omställning till förnyelsebara energikällor, säger riksmarskalk Svante Lindqvist, i pressmeddelandet.

____

Läs mer:

Kungen: ”Det krävs handling nu”
Kungen överlämnade miljöpris till Supermiljöbloggen
Kungen tror på fossilfritt Sverige

Miljö online2

Liknande artiklar