Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Supermiljöåret 2015 – hela listan

    Foto: NASA/Public domain

    Parisavtal, dieselfusk och divestera – När Supermiljöbloggen sammanfattar året kan vi konstatera att det har varit ett händelserikt år för miljön och klimatet. 

    2015 har varit fullt av miljö och klimat. Vi fick ett klimatavtal i Paris, Volkswagen blev påkomna med att utsläppsfuska och allt fler började tala om det omoraliska med att ha sina pengar i fossilbolagen. Det är ändå bara en bråkdel av allt som hände. Vi har plockat ihop de största händelserna i världen, Sverige och på bloggen under året och presenterar stolt:

    Supermiljöåret 2015…


     

    …i världen

    Professorn och klimatkändisen Johan Rockström kallade 2015 för ”ett superår för klimatet”. Hur blev det, då? Året kom att innehålla både stora framgångar och bakslag.

    Världens länder ordnade historiskt klimatavtal i Paris

    Efter många års förhandlingar fick vi till slut ett klimatavtal som nästan alla världens länder är med på. Alla inser att det är en kompromiss och ingen fick riktigt vad de ville, men Parisavtalet kan fungera som bottenplatta för vidare handling. Reaktionerna var blandade, men övervägande positiva. Själva avtalet innehåller inte så mycket text, men kräver av länderna att de ska redovisa vad de gör för klimatet och återkommande skärpa sina klimatmål. Vi sammanfattade avtalet här. I efterdebatten ställdes ofta frågan om avtalet i sig räddade klimatet (och underförstått om vi alla kan andas ut nu, för att politikerna löst detta). Svaret på den frågan måste bli nej. Det som snarare hände var att Parisavtalet nu har lagt bottenplattan. Nu är det upp till stater, regioner, kommuner, företag, organisationer och oss alla att lösa klimatet, där vi finns. Inget FN-avtal löser detta ensamt.

    Världens länder satte nya hållbarhetsmål

    I september samlades många världsledare i New York för att besluta om nya hållbarhetsmål för hela världen, för att följa upp och utveckla millenniemålen som antogs år 2000 och skulle vara uppnådda i år, 2015. De 17 nya målen rör alla länder och på miljö- och klimatområdet märktes bland annat mål om att bekämpa klimatförändringar, bevara haven och att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Vi sammanfattade målen med miljö- och klimatfokus.

    Det slogs värmerekord på värmerekord

    Jorden blir allt varmare och nya rekord har slagits. Jorden är nu omkring en grad varmare än innan industrialiseringen. Enligt Parisavtalet ska vi sträva efter max 1,5 graders uppvärmning. Flera månader var de varmaste nånsin och nu verkar 2015 gå till historien som det varmaste året nånsin

    Det var rea på olja

    Samtidigt som allt fler ställer om till förnybart rasade oljepriset fort. Det har gjort dyra och miljödåliga metoder som att bryta olja ur oljesand olönsamma. Anledningen till prisfallet tros främst vara politisk och egentligen inte ha med klimatet att göra.

    Shell slutade leta olja i Arktis

    Under trycket från amerikanska miljörörelsen och ett sjunkande oljepris gav Shell upp och slutade leta efter olja i Arktis.

    Volkswagen dieselfuskade

    VW fuskade medvetet med avgaserna och det blev ett väldans liv. Företagets ingenjörer ställde om bilarnas datorer, så att de hade mycket lägre utsläpp när de testades än vid vanlig körning. Miljoner dieselbilar hade programmerats så att de släppte ut långt mer än tillåtet, i det största systematiska miljöfusket bilindustrin skådat. VD:n fick avgå och utredningar pågår i flera länder. EU svarade med att höja gränsvärdena istället. Ett axplock av inlägg om skandalen:

    BP fick storböter för oljeläckan 2010

    Rättvisan har hunnit ikapp oljebolaget BP, som i våras dömdes att betala motsvarande 158 miljarder svenska kronor för oljeutsläppet i Mexikanska golfen 2010, den så kallade Deepwater Horizon-katastrofen. Fem år senare har miljön inte riktigt återhämtat sig efter att ekosystem helt rubbats av den stora mängden olja.

    Norska oljefonden divesterade (nästan) från kol

    Det norska Stortinget beslutade att ta bort alla oljefondens investeringar i företag som får mer än 30 procent av sina intäkter från kol. Detta var en seger för den norska miljörörelsen, som kallade det för ”en dag för historieböckerna”. Oljefonden är en av världens största investerare och beslutet är också en signal till investerare världen över att kol inte är en framtidsbransch.

    Obama stoppade oljeledningen Keystone XL

    Den amerikanska miljörörelsen har länge lagt mycket energi på att stoppa den föreslagna oljeledningen Keystone XL, som skulle transportera kanadensisk olja från Alberta ner till USA. Efter mycket tryck har de fått med sig president Obama, som lade in sitt veto och därmed stoppade oljeledningen.

    Skogen brann i Indonesien

    I Indonesien härjade många skogsbränder under året. De har stora effekter på klimatet, eftersom biomassan som brunnit upp annars skulle ha bundit koldioxid. Bränderna kan ha ökat mänskligt orsakade klimatutsläpp med tre procent globalt.

    Gruvkatastrof i Brasilien

    En stor dammolycka vid en gruva i Brasilien orsakade enorma lerfloder. Lermassan som vällde fram över stora områden bestod av vatten och gruvavfall. Den brasilianska staten har nu stämt företaget bakom skandalen.


     

    …i Sverige

    Fyra kärnkraftsreaktorer stängs inom fem år

    De svenska kärnkraftsreaktorerna blir allt äldre. De står ofta stilla och många av dem lever på övertid. Under året bestämde ägarna för Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 att reaktorerna snart har gjort sitt och kommer att stängas inom fem år.

    Vattenfalls brunkol brann vidare

    Turerna kring Vattenfall har fortsatt under året. Miljöpartiet gjorde ett stort nummer av Sveriges stora utsläpp statliga Vattenfalls ägande av brunkolsgruvor i Tyskland under förra årets valrörelse. I år har de dock som regeringsparti inte lyckats med att avveckla eller begränsa brunkolsverksamheten. Istället är det fortsatta direktivet att sälja verksamheten, men försäljningen går trögt. Greenpeace förvånade genom att anmäla sitt intresse för att köpa verksamheten, det budet avvisades dock av Vattenfall. Alla våra inlägg om Vattenfall finns här.

    Ojnareskogen skyddades

    Regeringen utsåg Ojnareskogen till Natura 2000-område och skyddade därmed området från exploatering som kalkbrott. Därmed sattes det punkt för en miljöstrid som rasat i flera år med ockupation av skogen, nationell debatt och polisingripanden.

    Löfven: Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer

    Johan Rockström, som är professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre höll ett bejublat sommarprat, därefter skrev han ett längre inlägg där han bland annat föreslår ett nytt svenskt klimatmål:

    Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

    Vi kontaktade representanter för samtliga riksdagspartier för att höra hur de såg på Johan Rockströms förslag. Samtliga partier svarade på uppmaningen och skrev om sin inställning till Rockströms idé. Det gjorde även andra stora aktörer som till exempel Naturskyddsföreningen, LRF och Greenpeace. Alla svarande finns listade här. Kort efter vår artikelserie lanserade statsminister Stefan Löfven målsättningen om Sverige som ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

    Upp och ner med regeringen 

    Den rödgröna regeringen släppte under året den största miljöbudgeten på 20 år. Den sexfiliga motorvägstunneln Förbifart Stockholm fortsätter dock att byggas och Bromma flygplats kommer inte att stängas. En riksdagsmajoritet hindrade till och med att nedläggning blir ett alternativ i den utredning av flygplatsens framtid som regeringen tillsatt.

    ”Divestera” var ordet på allas läppar

    I år var ”divestera” ordet på allas läppar. Chalmers, Örebro kommun och Svenska kyrkan är några som redan gjort det, fler står på tur. Gjort vad, undrar du? Berättat att de tänker sälja av innehav i fossila bränslen, så klart. Ordet är påhittat av den svenska grejen i den internationella kampanjen ”Fossil Free”. Trenden är så tydlig att fenomenet till och med tas upp på den svenska nyordslistan, men då med den krångligare termen ”avinvestera”.


    …på Supermiljöbloggen

    Att sammanfatta året är lite av en nyårstradition hos oss på Supermiljöbloggen. Årskrönikorna från 2011, 2012, 2013 och 2014 finns fortfarande att läsa för dig som vill minnas vad som egentligen hände. Vi på den ideella redaktionen har i år levererat 816 inlägg till er med de senaste nyheterna och analyserna om miljö och klimat.

    Årets mest lästa inlägg

    Topp tio mest lästa på SMB:

    1. Världens största städfarkost börjar rensa haven på plast nästa år
    2. Undrar du också hur Sverigedemokraterna ser på klimatfrågan? De har svarat. Vi har översatt.
    3. Regeringsflyget – vad hände egentligen?
    4. Om du trodde SD:s invandringspolitik var konstig – kolla in deras miljöpolitik (Från 2013)
    5. Vegetarianer är dumma – because of gurka
    6. Greenpeace: ”Vi vill köpa Vattenfalls brunkol”
    7. Tysklands solpaneler gav mer el än landets kärnkraftverk förra månaden
    8. Tomas Kåberger: ”Året när världens energiproblem visade sig möjliga att lösa”
    9. Klimatfighten: Varför sallad INTE är sämre än bacon
    10. Det sexleksaksförsäljarna inte vill att du ska fråga

    —-

    Vi blev årets miljöhjälte

    I oktober tog vår redaktör Beatrice Rindevall emot priset å bloggens vägnar ur kungens hand. Motiveringen löd:

    ”När medias intresse för miljöfrågor sviktar så finns hela tiden Supermiljöbloggen som en pålitlig kanal för att debattera och informera om miljöfrågor. Supermiljöbloggen har blivit en självklar scen för aktuell och viktig debatt. Beatrice Rindevall är redaktör på Supermiljöbloggen som drivs av frivilliga krafter. Beatrice Rindevall och Supermiljöbloggen är en fin förebild för ett samhällsengagemang som tack vare bloggen fortsätter att spridas till många.”

    Vi tackar och bockar för detta fina erkännande!

    Vår redaktör Beatrice gav miljötips i Gomorron Sverige

    Under klimatmötet i Paris satt vår redaktör i SVT:s morgonsoffa och gav smarta råd om vad man kan göra som individ för att minska sin klimatpåverkan.

    Supermiljöpodden såg dagens ljus

    Vi har äntligen en podd! Ellen Palm och Vera Telemo styr upp vår nya podcast, som hittills har släppts i fyra avsnitt. Du kan lyssna på dem här: 1 2 3 4.


     

    Gott nytt år!

    På det stora hela blev det ett intressant och ganska positivt år att se tillbaka på. Vi på redaktionen tackar för att ni hängt med och ser fram emot att växa och göra nya häftiga grejer tillsammans med er under det kommande året.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.