Svenskarna vill sluta slänga mat

Foto: Axfood

Varje år slänger vi svenskar i genomsnitt 107 kilo mat per person. Enligt en undersökning som TNS-Sifo gjort, på uppdrag av Axfood, har det växande problemet med världens matsvinn blivit en viktig samhällsfråga som tydligt engagerar det svenska folket.

Nio av tio svenskar tycker att det är viktigt, eller rent av mycket viktigt, att vi slutar att kasta eller förstöra mat som är ätbar, enligt pressmeddelandet om undersökningen, och fyra av tio, 41 procent, är beredd att själva bidra genom att slänga mindre mat i soptunnan nästa år.

– Att förebygga matsvinn är en viktig del i Axfoods miljö- och hållbarhetsarbete. Det pågår ett ständigt förbättringsarbete i butik och med att utveckla förpackningarna för företagets egna varumärken i syfte att minska onödigt matsvinn. säger Åsa Domeij, chef för miljö och socialt ansvar på Axfood i pressmeddelandet.

Den främsta anledningen till att minska på matsvinnet uppges i pressmeddelandet främst vara för att spara på jordens resurser men också för att det anses fel att slänga mat.

– Det går att göra mer. Glädjande är att vår undersökning visar att svenska folket är beredda att också hjälpa till och bidra till en mera hållbar värld, säger Åsa Domeij.

Ålder, utbildning eller inkomst visade sig inte ha någon större betydelse, däremot är det enligt undersökningen kvinnor som går i spetsen för ett minskat matsvinn.

Är du en livsmedelsproducent/ leverantör som vill minska på matsvinnet och samtidigt göra en god gärning? Kolla in Matmissionen, Nordens första social supermarket, som öppnar denna vecka i Rågsved i Stockholm där skänkt överskottsmat säljs till en tredjedel av ordinarie pris till människor i ekonomisk och social utsatthet.

Miljö online2

Liknande artiklar