Avstängd reaktor blir avstängd minst ett halvår till

Fortsatta problem för Ringhals 2.

Reaktor nummer två på Ringhals kärnkraftverk har varit stängd för underhållsarbete i snart ett och ett halvt år. Som bland annat Miljöaktuellt har rapporterat om uppmättes 2014 ett ökat läckage av kalkhaltigt vatten från reaktorinneslutningens bottenplåt. Det här ställde till problem och Strålsäkerhetsmyndigheten kunde i höstas göra bedömningen att Ringhals AB ”inte har visat att tillräckliga säkerhetsmarginaler finns mot sådana läckage och andra brister som kan påverka säkerheten under den avsedda drifttiden”.

Huvudägaren Vattenfall gjorde ändå klart i höstas att återstarten för Ringhals 2 inte skulle förändras, utan fortsatt var planerad till den 4 november. Men startdatumet har sedan dess skjutits upp flera gånger. Senaste budet var 20 februari, men i dag meddelade Vattenfall att det snarare handlar om ”17 september 2016 (+/-31 dygn)”.

I höstas meddelade Vattenfall att reaktorn kommer att stängas för gott år 2019.

Miljö online2

Liknande artiklar