E.ON påbörjar byggandet av grön väg

Foto: Plug'n Drive

Transportsektorn står idag för en tredjedel av svenska koldioxidutsläpp. Nu vill E.ON och Region Skåne fossilbanta våra vägar och har påbörjat bygget av en grön väg från Stockholm och Oslo till Hamburg.

I veckan kickades det EU-stödda GREAT-projektet igång i Malmö. Bakom projektet står bland andra E.ON och Region Skåne. Målet är att skapa en ny infrastruktur för el- och gasfordon på befintliga vägar från Oslo och Stockholm till Hamburg via Malmö.

Arbetet inleds i vår och kommer att pågå under de kommande tre åren. När det är färdigt kommer GREAT-projektet att ha planterat 70 nya laddstolpar för elfordon och två tankstationer med flytande naturgas för tyngre fordon längs med vägarna.

Att projektet väljer att utöka användandet av naturgas förtjänar viss kritik då bränslet inte kan göra anspråk på att vara av det fossilfria slaget. Men enligt E.ONs VD, Tina Helin, är satsningen ändå en viktig pusselbit i byggandet av ett fossilfritt Sverige.

Miljö online2

Liknande artiklar