Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    ”Hallå där Greenpeace, varför sitter ni i ett växthus utanför Näringsdepartementet?”

    Foto: Anders Hellberg

    Supermiljöbloggen har ställt tre frågor till Dima Litvinov, projektledare på miljöorganisationen.

    I ett pressmeddelande skriver Greenpeace i dag att omkring 90 procent av brunkolet i Europa måste ligga kvar i marken – i alla fall om de klimatmål som världens regeringar enades om i Paris ska kunna nås. Supermiljöbloggen sprang under måndagseftermiddagen på en av representanterna från miljöorganisationen, projektledaren Dima Litvinov.

    Ni har ställt upp ett litet växthus utanför Näringsdepartementet i Stockholm. Varför?

    – Det här är vårt nya kontor. Här ska vi hålla till i sex veckor för att informera folk om det beslut som snart ska fattas av den svenska regeringen och som gäller Vattenfalls planer på att sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland. Vi vill ge folk en chans att sätta tryck på regeringen. Vattenfalls kol måste stanna i marken och inte säljas till något annat bolag som kommer bränna upp det och därmed släppa ut en massa koldioxid.

    Är det många som skrivit på er protestlista?

    – Hittills i kampanjen är det närmare 65 000 människor. Vi tror vi kommer få många tusen till att skriva på under de kommande veckorna.

    Ni kom hit i morse, har ni fått någon signal från ansvarigt statsråd än, näringsminister Mikael Damberg?

    – Nej, inte ännu. I första hand är vi här för att prata med folket, det vill säga ägaren till Vattenfall, för att informera dem om vad som just nu är på väg att hända i deras namn. Människorna vi träffar minns ju klimatmötet i Paris, där politikerna sa så många fina ord om hur klimatfrågan ska prioriteras. De ser det orimliga i att sälja brunkolet till någon annan i stället för att ta ansvar för en utfasning.

    Mer information om kampanjen, samt en livestream från växthuset, finns här.

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.