”Hallå där Greenpeace, varför sitter ni i ett växthus utanför Näringsdepartementet?”

Foto: Anders Hellberg

Supermiljöbloggen har ställt tre frågor till Dima Litvinov, projektledare på miljöorganisationen.

I ett pressmeddelande skriver Greenpeace i dag att omkring 90 procent av brunkolet i Europa måste ligga kvar i marken – i alla fall om de klimatmål som världens regeringar enades om i Paris ska kunna nås. Supermiljöbloggen sprang under måndagseftermiddagen på en av representanterna från miljöorganisationen, projektledaren Dima Litvinov.

Ni har ställt upp ett litet växthus utanför Näringsdepartementet i Stockholm. Varför?

– Det här är vårt nya kontor. Här ska vi hålla till i sex veckor för att informera folk om det beslut som snart ska fattas av den svenska regeringen och som gäller Vattenfalls planer på att sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland. Vi vill ge folk en chans att sätta tryck på regeringen. Vattenfalls kol måste stanna i marken och inte säljas till något annat bolag som kommer bränna upp det och därmed släppa ut en massa koldioxid.

Är det många som skrivit på er protestlista?

– Hittills i kampanjen är det närmare 65 000 människor. Vi tror vi kommer få många tusen till att skriva på under de kommande veckorna.

Ni kom hit i morse, har ni fått någon signal från ansvarigt statsråd än, näringsminister Mikael Damberg?

– Nej, inte ännu. I första hand är vi här för att prata med folket, det vill säga ägaren till Vattenfall, för att informera dem om vad som just nu är på väg att hända i deras namn. Människorna vi träffar minns ju klimatmötet i Paris, där politikerna sa så många fina ord om hur klimatfrågan ska prioriteras. De ser det orimliga i att sälja brunkolet till någon annan i stället för att ta ansvar för en utfasning.

Mer information om kampanjen, samt en livestream från växthuset, finns här.

Miljö online2

Liknande artiklar