Nedskräpningsboten ska utvärderas

Foto: Anders Hellberg

Har kritiserats för att den inte inkluderar fimpar och annat småskräp. 

I augusti förra året skrev Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz på SMB debatt att politikerna i Sverige måste se till att inkludera cigarettfimpar, tuggummin och annat småskräp i nedskräpningsboten. Omkring en miljard fimpar slängs varje år på våra gator och torg, men ändå är fimpen undantagen i den nedskräpningsbot som infördes för fyra år sedan.

Även Mikael Karlsson, ordförande i European Environmental Bureau, har påpekat det orimliga med detta undantag:

Fy så irriterande när folk slänger miljögiftiga fimpar, som ofta hamnar i havet. Primitivt att det inte ger böter. Dags för kampanj!

Den som lämnar skräp i offentliga miljöer kan i dag få böter på upp till 800 kronor. Men nedskräpningsboten har visat sig fungera dåligt. I somras rapporterade SVT Nyheter att polisen inte prioriterar dessa brott, vilket visar sig i statistiken:

2012 skrevs 289 böter ut. 2013 låg siffran på 229 böter. Förra året hade antalet böter sjunkit till 195 stycket. Och trenden ser ut att fortsätta; mellan januari och maj i år hade 71 skräpböter utfärdats.

Nu kan det dock bli ändring på detta. Strax innan jul fick Naturvårdsverket nämligen i uppdrag av regeringen att ”utvärdera nedskräpningsbotens styreffekt för att minska nedskräpningen och vid behov lämna förslag på nödvändiga förändringar”.

Uppdraget ska redovisas i slutet av oktober, och Naturvårdsverket ska föra en dialog särskilt med Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten i frågan.

Miljö online2

Liknande artiklar