Ny rapport visar att år 2050 kommer mer plast än fisk att finnas i haven

Foto: Steven Guerrisi

I en rapport från Ellen Macarthur Foundation som publicerades igår kommer det år 2025 gå ett ton plast per tre ton fisk och 2050 väntas plasten ha passerat fisken i vikt. 

Plats som hamnar i haven kan finnas kvar i hundratals år i deras orginalform och ännu längre i partikelform, vilket innebär att mängden plast ökar med tiden. Enligt rapporten hamnar – varje år – minst 8 miljoner ton plast i haven, vilket motsvarar en sopbilslast i minuten och det uppskattas att det redan idag finns runt 150 miljoner ton plast i haven. Den totala tillverkningen av plast står idag för 6 procent av den globala oljeförbrukningen.

Enligt rapporten är det främst plastförpackningar som hamnar i vattnet. Mellan åren 2000 och 2015 har andelen platsförpackningar som en andel av den globala förpackningsvolymen ökat från 17 procent till 25 procent. Någon hejd på produktionen av plastförpackningar syns inte till med en stark tillväxt på ca 5 procent årligen på den globlala platsförpackningsmarknaden.

Dessa enormt nedslående siffror visar att om inte åtgärder för att hindra utsläppen av plast i haven sätts in omgående, kan vi alltså inom 35 år vänta oss en framtid där det är större chans att få plast på kroken än fisk.

Miljö online2

Liknande artiklar