Statoil utökar verksamheten i Nordsjön

Foto: Antandrus

Oljebolaget har investerat i Lundin Petroleum och därmed ökat sin tillgång till kärnverksamheten i Nordsjöns oljefält.

I ett pressmeddelande berättar bolaget att de förvärvat aktier motsvarande 11,93 procent av Lundin Petroleum till ett totalt värde av 4,6 miljarder kronor. Genom köpet har Statoil nu ökat sin tillgång till oljefyndigheterna Johan Sverdrup och Edvard Grieg på den norska kontinentalplattan. Fyndigheterna, som inte har någon närmare relation varken till norska 1800-talspolitiker eller kompositörer, är två av områdets mest betydande oljefält.

Affären visar på Statoils långsiktiga intresse av oljeutvinning i Nordsjön och säkrar företagets närvaro i området. Investeringen visar också att företaget varken har tankar eller tro på att oljekonsumtionen kommer att minska den närmaste tiden.

Statoils VD, Eldar Saetre, kommenterade affären på företagets hemsida:

Den norska kontinentalplattan är ryggraden i Statoils verksamhet, och den här transaktionen stärker indirekt vår totala andel av värdeskapandet från centrala tillgångar på kontinentalplattan.

Miljö online2

Liknande artiklar