Världens 20 mest kritiserade bolag – Vattenfall med på listan

Foto: Anders Hellberg

Ny rapport visar vilka företag som fick mest kritik från icke-statliga organisationer under förra året.

Analysföretaget Sigwatch har kommit med en ny årlig granskning över vilka bolag runt om i världen som under 2015 fått mest kritik, men även mest beröm, från icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s.

I rapporten Corporations that NGOs loved and hated in 2015 (pdf) framgår att svenska statliga energibolaget Vattenfall hamnar på plats 13 på listan över mest kritiserade bolag. Listan toppas av Shell, som under förra året fick utstå massiv kritik för sina planer på oljeutvinning i Arktis.

 1. Shell (Royal Dutch Shell)
 2. Monsanto
 3. World Bank
 4. TransCanada
 5. ExxonMobil
 6. Adani Enterprises
 7. Volkswagen Group
 8. Dow Chemical
 9. EDF 9
 10. BP
 11. Wilmar International
 12. BNP Paribas
 13. Vattenfall
 14. BHP Billiton
 15. Bayer
 16. Enbridge
 17. GDF Suez / Engie
 18. Chevron
 19. Total S.A.
 20. Walmart

På listan över företag som fått mest beröm hamnar Nestlé i topp. ”A recognition of their commitments in a number of areas relating to commodity sourcing, climate and water”, skriver Sigwatch i sin analys.

Miljö online2

Liknande artiklar