Volkswagen = grovt bedrägeri?

Foto: Volkswagen

Nu inleder Riksenheten mot korruption en förundersökning mot biltillverkaren. 

Turerna kring Volkswagenkoncernens medvetna fifflande med utsläppen fortsätter. I går meddelade chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption att han inlett en förundersökning om grovt bedrägeri och brukande av osann urkund. Utredningen kommer även att avse förutsättningarna för åläggande av företagsbot, enligt ett pressmeddelande.

Till Sveriges radios Ekot säger Alf Johansson:

– Vi vet att det mesta förefaller ha sin uppgångstid i Tyskland men det finns effekter i Sverige. Fordonen  har uppenbarligen inregistrerats i Sverige på osanna underlag och osanna förutsättningar.

Det som ligger bakom förundersökningen är medieuppgifterna om att personbilar tillverkade inom Volkswagenkoncernen försetts med manipulationsanordningar för att enbart i testmiljö visa utsläppsvärden avseende kväveoxider som underskrider gränsvärdena för EU-typgodkännande

Enligt Riksenheten mot korruption har Volkswagen Group Svenska AB låtit meddela att bolaget kommer att samarbeta fullt ut i brottsutredningen.

Miljö online2

Liknande artiklar