Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Havsnivåerna stiger snabbare än de gjort på 2800 år

    Forskare har satt tänderna i havsnivådata som spänner över närmare tre millenier. Resultatet: Dagens havsnivåer stiger snabbare än de gjort på 2800 år.

    En ny studie har kartlagt förändringar i havsnivåer runt om i världen och visar att dagens hav stiger med en brådskande hastighet utan motstycke. Stigningen är ett resultat av användandet av fossila bränslen.

    Innan industrialiseringen gasade igång kunde den snabbaste havsnivåstigningen uppmätas till 3-4 cm per århundrade. Men under 1900-talet steg världens havsnivåer med hela 14 cm. Forskningen visar att denna siffra kan komma att landa på 131 cm till 2100 om utsläppen får fortsätta obehindrat.

    Kopplingen mellan stigande havsnivåer och naturkatastrofer har redan gjort sig känd världen om, och studiens författare varnar för att en okontrollerad ökning skulle leda till ännu fler stormar och översvämningar.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.