Havsnivåerna stiger snabbare än de gjort på 2800 år

Foto: go_greener_oz (CC BY-ND 2.0)

Forskare har satt tänderna i havsnivådata som spänner över närmare tre millenier. Resultatet: Dagens havsnivåer stiger snabbare än de gjort på 2800 år.

En ny studie har kartlagt förändringar i havsnivåer runt om i världen och visar att dagens hav stiger med en brådskande hastighet utan motstycke. Stigningen är ett resultat av användandet av fossila bränslen.

Innan industrialiseringen gasade igång kunde den snabbaste havsnivåstigningen uppmätas till 3-4 cm per århundrade. Men under 1900-talet steg världens havsnivåer med hela 14 cm. Forskningen visar att denna siffra kan komma att landa på 131 cm till 2100 om utsläppen får fortsätta obehindrat.

Kopplingen mellan stigande havsnivåer och naturkatastrofer har redan gjort sig känd världen om, och studiens författare varnar för att en okontrollerad ökning skulle leda till ännu fler stormar och översvämningar.

Miljö online2

Liknande artiklar