Marocko inviger fas ett av världens största solenergianläggning

Foto: SuperCar-RoadTrip.fr (CC BY 2.0)

På torsdagen invigdes den första etappen av megaprojektet i Marockos Ouarzazate-provins. Samtidigt påbörjades byggandet av fas två och tre, vars slutdatum är satta till 2017.

Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om solenergianläggningen i Ouarzazate, senast i december då öppnandet av okänd anledning skjutits upp. Men på torsdagen ledde den marockanske kungen Mohammed VI den officiella öppningsceremonin för anläggningens första etapp, Noor I.

Under sitt tal påpekade Ali Fassi Fihri, direktör för the National Electricity and Drinking Water Office (ONEE), att landets elbehov har tredubblats sedan 1999. Användandet av förnybar energi är därför en positiv utveckling för Marocko, ett land som i nuläget importerar 94 procent av sin vanligtvis fossila energi från andra länder.

Ceremonin ägde rum i närvaro av bland annat marockanska politiker, statschefer och projektfinansiärer.

Miljö online2

Liknande artiklar