Miljardförlust för franskt kärnkraftsbolag

Foto: Wikipedia

Skyller på det försenade bygget i Finland. 

I går meddelade det franska statskontrollerade kärnkraftsbolaget Areva att nettoförlusten för 2015 landade på två miljarder euro. Det var mer än dubbelt så mycket jämfört med vad analytiker förutspått, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ett av de stora problemet är bygget av en ny kärnkraftsreaktor i Olkiluoto, Finland. Arbetet drog i gång 2005 och skulle vara klart 2009. Men förseningar, som bland annat haft att göra med att Areva och beställaren TVO har slagits i domstol om vem som egentligen ligger bakom förseningarna, innebär att startdatumet flyttats fram till 2018.

Att det blir så är dock osäkert. Arevas finansdirektör Stephane Lhopiteau säger till Reuters:

– We are in talks with the client to see whether we need to delay or not, but for now we stick with our target of starting the reactor by end December 2018.

Miljö online2

Liknande artiklar