Vakter vid svenska kärnkraftverk ska utrustas med vapen för att stoppa antagonistiska hot

Foto: OKG

Dessutom ska området runt kärnkraftverken bevakas och kontrolleras med hjälp av hundar.

I går meddelade Strålsäkerhetsmyndigheten att man fattat beslut om nya tillståndsvillkor för Sveriges kärnkraftverk. Bland annat ska kärnkraftverkens skyddsvakter utrustas med vapen och området bevakas och kontrolleras med hjälp av hundar, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

I ett tillhörande beslutsdokument (pdf) från Strålsäkerhetsmyndigheten framgår att ”baserat på terrorhot i omvärlden bedöms fortlöpande behovet av utvecklat fysiskt skydd vid de svenska kärntekniska anläggningarna”. Här framgår också att tillgång till ändamålsenlig utrustning, som tjänstepistoler, skulle ”skapa bättre förutsättningar för skyddsvakterna att tidigt upptäcka och där så är möjligt ingripa mot antagonister”.

Kraven på beväpning och bevakningshundar börjar gälla den 4 februari 2017.

Miljö online2

Liknande artiklar