Årets jakt på sillval stoppas

Foto: Amila Tennakoon

Islands största valjaktsföretag gick för några dagar sedan ut med nyheten att de ställer in jakten på den hotade sillvalen i år. Den främsta anledningen sägs vara minskad efterfrågan från Japan, den största importören av valköttet. 

Människor runtom i världen jublade när Hvalur HF för några dagar sen meddelade att årets jakt på sillval ställs in. Den utrotningshotade arten är världens näst största och brukar benämnas havens ”Greyhound”.

Arten har länge varit en av de främsta måltavlorna inom valjakten, men då islänningarnas konsumtion av köttet inte är speciellt stor har det mesta exporterats till Japan, enligt Natursidan.se. Nu har både problem med transporterna uppstått och inträde i Japan försvårats . Många hamnar längs vägen vill inte ta emot lastfartygen samtidigt som Japan vill göra egna kemiska tester av köttet, något som gör det svårare för företaget att kunna sälja köttet.

Vilka anledningarna till beslutet än är räddar det livet på många utrotningshotade sillvalar. Samtidigt ökar turismen kring valskådning allt mer för varje år, vilket verkligen gynnar islänningarnas ekonomi. Kanske är beslutet att avstyra sommarens jakt på grund av exportsvårigheter bara en ursäkt från företaget för att rädda ansiktet utåt. Kanske blir detta lilla steg ett stort steg för att hela valjaktsindustrin ska lägga ner.

Miljö online2

Liknande artiklar