Kakaobönorna kan försvinna med ändrat klimat

Foto: Pixabay/Public Domain

Nu är påskhelgen över och många har ägnat de lediga dagarna åt att frossa i sötsaker. Tyvärr är chokladäggen något som i framtiden kan bli allt ovanligare att se i godisblandningen.

Choklad i massor, det ser vi gärna till både jul, påsk och alla helger däremellan. Det vi lätt glömmer bort är att de känsliga kakaobönorna står inför en tuff framtid. Med temperaturförändringar och mer extrema väderförändringar hotas de älskade bönorna som förgyller våra dagar.

Det mesta av den globala kakaoproduktionen ligger i västra Afrika, varav Elfenbenskusten står för en stor del av denna. Nu är forskare oroliga för att luftföroreningar ska påverka odlingarna negativt enligt The Guardian.

Med mer sulfater i atmosfären, en typ av luftförorening som kommer från framförallt fossila utsläpp,  reflekteras mer solljus bort innan det träffar jordytan. Detta kan leda till ändringar i monsunregnen, den bevattning bönorna behöver för att kunna växa och utgöra grunden för vår choklad. Redan idag är monsunregnen oregelbundna, men med ökat antal partiklar i atmosfären finns risken för att väderväxlingarna blir mer extrema och påverkar kakaoodlingarna negativt.

Det här fenomenet har studerats i bland annat Indien, där man sett att luftburna sulfater från växande städer lett till en reducering i temperaturskillnaden mellan land och hav, vilket i sin tur påverkat monsunregnen.

Miljö online2

Liknande artiklar