Oljeborrning i Arktis stoppas till 2022

Foto: SSgt Christopher Muncy/ Public Domain

USA:s sittande president Barack Obama föreslår att all borrning efter fossila resurser stoppas i Arktis fram till 2022. Förslaget kommer efter förra veckans möte med Kanadas premiärminister Trudeau. 

Under förra veckans uppmärksammade möte mellan USA:s president Barack Obama och Kanadas premiärminister Justin Trudeau beslutades det om att följa ”vetenskapliga råd” angående borrning av olja och gas. Obama väljer nu att lägga fram förslag som stoppar all borrning i Arktis fram till 2022.

Planerna på borrning efter Arktis svarta guld har mötts av massiv kritik från olika håll i världen. Inte minst miljöorganisationerna har fördömt planerna, mycket på grund av det känsliga natur- och djurliv som finns där och risken för liknande eller värre katastrofer som den som inträffade i Mexikanska Gulfen 2010.

De republikanska presidentkandidaterna, liksom flera stora oljebolag som Shell, ExxonMobil och Chevron, motsätter sig starkt det nya förslaget enligt The Guardian. Men redan förra året valde både Shell och Statoil att lägga sina Arktis-planer på is då det inte ansågs lönsamt.

Miljö online2

Liknande artiklar