Cyanidskandalen fortsätter i Argentina

Foto: Antonio Gritta

I höstas skrev SMB om det stora cyanidläckaget från en av Argentinas största guldgruvor. I mars dömdes det kanadensiska företaget Barrick Gold till att betala tio miljoner dollar i böter för skadorna. Nu avslöjas det att det katastrofala giftutsläppet inte var det första.

Enligt uppgifter i argentinska medier ska landets miljödepartement ha undanhållit information om tre olika cyanidutsläpp mellan 2011 och 2012. Företaget menar att utsläppen inte medförde några miljörisker, något som miljöorganisationer och aktivister inte håller med om.

I september förra året släpptes fem miljoner liter cyanid i provinsen San Juan i nordvästra Argentina. Utsläppen har förgiftat fem olika floder i regionen.

Barrick Gold är ett av världens största gruvbolag. De äger även det omstridda gruvprojektet Pascua Lama på gränsen mellan Chile och Argentina.

Miljö online2

Liknande artiklar