Ecuador inleder riskabelt oljeprojekt

Foto: Lena (CC BY 2.0)

Ecuador har borrat de första av 200 oljebrunnar i nationalparken Yasuní. Området räknas som ett av världens artrikaste och är hem till två av världens sista självvalt isolerade folkstammar.

Det nya oljefältet, vid namn Tiputini, ligger bara några kilometer från den så kallade ITT-zonen, ett område i Yasuní som enligt överenskommelse hålls utom syn- och räckhåll för oljebolagen. Men många ecuadorianer, miljöaktivister och urinvånare varnar för att exploateringen kommer leda till föroreningar och skogsskövling och störa de stammar som huserar i området.

Ecuadors president, Rafael Correa, har gett oljebolagen klartecken att borra efter 920 miljoner fat, vilket står för 30 procent av landets kvarvarande tillgångar. Området har fått mycket uppmärksamhet internationellt sett, detta sedan det år 2007 blev sagt att oljan aldrig skulle röras i utbyte mot 3,6 miljarder USD från det internationella samfundet. 2013 valde Correa att avvika från Yasuní-initiativet med förklaringen att oljeexploatering i området var det enda sättet att råda bot på fattigdomen i landet.

Argumentationen går dock inte hem hos motståndare till utvecklingen som menar att det inte längre går att sätta sitt hopp till oljan då världsmarknadspriserna fortsätter att dala. Yasuní nationalpark är på grund av sitt geografiska läge ett av de områden i världen med högst biologisk mångfald. Oljeexploatering i området är enligt många inte ekonomiskt gångbart och skulle dessutom kunna få katastrofala konsekvenser för artrikedomen.

Miljö online2

Liknande artiklar