”Extrem miljöbov” pekas ut som köpare av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet

Foto: Greenpeace

Men ingen affär är ännu presenterad för regeringen. 

Den tjeckiska energikoncernen EPH pekas nu ut som en potentiell köpare av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters som fått informationen från flera olika källor insatta i ärendet. Ett upplägg för en affär sägs presenteras i nästa vecka.

Vi lämnar inga kommentarer till pågående affärer. Det här är rykten, säger Lars-Åke Linander vid Vattenfalls pressavdelning till TT Nyhetsbyrån.

Även ansvarigt statsråd, näringsminister Mikael Damberg (S), menar att det är för tidigt att uttala sig. Han säger i en kommentar till TT:

– Vi är noga med att säga att regeringen blir en aktör i detta först om och när en affär presenteras för oss i form av en ägarsamordning, och det har inte skett.

EPH har, tillsammans med bland annat tjeckiska CEZ, varit med i spekulationerna om tänkbara köpare under en längre tid. I mars förra året, i en debatt hos Aftonbladet mellan den före detta och den nuvarande miljöministern, det vill säga Lena Ek och Åsa Romson (MP), sa den då centerpartiska riksdagsledamoten:

– Det är två bolag som överhuvudtaget inte har gjort någonting för miljön och som är riktiga extrema miljöbovar.

Kort efter denna debatt skrev Jens Holm, riksdagsledamot från Vänsterpartiet, i en debattartikel hos Dagens Arena:

Den främsta spekulanten av Vattenfalls kolkraftverk är det tjeckiska energikonsortiet EPH Energy. De ägs i sin tur av det investmentbolaget J&T. J&T misstänks just nu för penningtvätt och korruption i ögruppen Turks och Caicos i Västindien.

J&T är också baserade på Barbados och Cypern, typiska brevlådedestinationer för att underlätta kreativ skatteplanering. Känns det här som en ansvarsfull ägare? Nej, J&T är ett tveksamt företag helt utan miljöambitioner.

Från Vänsterpartiets sida är man fortsatt av åsikten att EPH inte är ett företag att lita på. Partiledaren Jonas Sjöstedt säger nu i en intervju med Svenska Dagbladet att bolaget inte direkt är kända för att ta ett miljöansvar.

– Tvärtom, de verkar långsiktigt vilja satsa på kol. Det är ett företag som ägs av miljardärer i Tjeckien, som har ägare som har använt sig av brevlådeföretag i skatteparadis. Alla varningslampor borde ju blinka av både klimatskäl och seriositetsskäl.

Miljö online2

Liknande artiklar