Medvind: Trots politiskt motstånd sätter förnybart rekord i Storbritannien

Foto: Andrew Curtis (CC BY-SA 2.0)

En fjärdedel av Storbritanniens totala elproduktion kom från förnybara källor förra året. Det är en ökning med 5,6 procent jämfört med 2014.

Trots att landet på senare tid kritiserats på grund av dess ovilja att skiljas från fossila energikällor har alltså den totala mängden förnybart ökat. Ökningen förklaras genom kombinationen starkare vindar plus större kapacitet, främst från havsbaserad vindkraft. Nyheten innebär också att Storbritanniens förnybara elproduktion har satt brittiskt rekord genom att klättra från 64,7 Terawattimmar till 83,3 Terawattimmar. Satt i perspektiv motsvarar dessa 83,3 TWh över hälften av Sveriges normala elproduktion under ett år.

Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om Storbritanniens fracking-förtjusning och de ökade subventionerna till fossila bränslen. Förhoppningsvis fungerar de nya siffrorna som en vink om den förnybara energins förmåga.

Miljö online2

Liknande artiklar