Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Omsorg om miljön driver Göteborgsoperans stora Wagnersatsning

    Göteborgsoperan vill tänja gränserna för hur långt deras hållbarhetsarbete kan sträcka sig.

    Under 2018 till 2021 ska Göteborgsoperan sätta upp eposet Nibelungens ring av den tyska kompositören Richard Wagner – och hela satsningen ska präglas av miljö- och hållbarhetstänk. Bland annat ska operan ta hjälp av forskare för att ta fram de mest miljövänliga kostymerna och den hållbaraste rekvisitan. De ska också informera besökare om de bästa sätten att transportera sig för att få njuta av showen.

    – Nu vill vi ta reda på hur långt vi kan ta hållbarhetstanken när vi producerar opera, säger Stephen Langridge, regissör och Göteborgsoperans konstnärliga ledare, till Dagens Nyheter.

    Han menar att också Wagners texter mycket väl kan tolkas ur ett miljöperspektiv:

    – Wagner var idealist. En nivå i berättelsen handlar just om hur jorden rånas på resurser för att människor vill nå mer makt. Och vilken katastrof som uppstår när jorden vill ta tillbaka de resurserna. Och det känns inte som ett scenario som ligger så långt från verkligheten, säger Langridge till Dagens Nyheter.

    ”Ringen” består av fyra delar: Rhenguldet, Siegfried, Valkyrian och Ragnarök, vilka hade urpremiär mellan 1869 och 1876. Det storslagna verket är inspirerat av nordisk mytologi, och har inspirerat till andra storverk såsom Tolkiens Sagan om Ringen.

    Har du tänkt att det där med opera, det är nog ingenting för dig, men samtidigt varit lite nyfiken? Då ska du inte vara blyg för att ge dig i kast med Wagner på en gång, menar Langridge:

    – Det rör sig om fantastisk musik och fantastiskt drama. Och den tilltalar alla. Oavsett om du har en doktorsexamen i Wagnerstudier eller aldrig sett en opera förut är det en enorm upplevelse att se Ringen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.