Rekordmånga underskrifter väntas under klimatavtalets första dag

Foto: Aotearoa (CC BY-SA 3.0)

Idag, på jordens dag, välkomnas världens ledare till FN-huset i New York för att påbörja undertecknandet av klimatavtalet från Paris.

Fler än 165 länder förväntas skriva under avtalet under den första dagen, en rekordhög siffra i fråga om internationella överenskommelser. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon hoppas att detta kommer leda till en tidig implementering av avtalet.

För att avtalet ska träda i kraft krävs att minst 55 länder, som representerar minst 55 procent av globala utsläpp, ställer sig bakom uppgörelsen. Flera experter menar att 55-målet kommer att nås innan året är slut.

Det internationella avtal som historiskt sett fått flest underskrifter under öppningsdagen är FN:s havsrättskonvention från 1982. Då skrev 119 länder under avtalet under dag ett.

Miljö online2

Liknande artiklar