Romson: ”Mer plast än fisk i haven år 2050 om vi inte gör något”

Foto: Anders Hellberg

Nu vill de nordiska länderna agera gemensamt mot nedskräpningen.

I veckan hölls ett nordiskt miljöministermöte i Helsingfors där ministrarna enades om en deklaration som syftar till att intensifiera arbetet för att få bort plastavfall i haven.

− Våra hav fylls med plastskräp. Varje minut fylls haven på med motsvarande en sopbil plast, totalt cirka tio miljoner ton årligen. Om vi inte gör något riskerar det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), i ett pressmeddelande.

plast

Foto: Telegraph

Problemet är redan i dag stort runt om i världen. För några veckor sedan rapporterades det exempelvis om att 13 kaskeloter som hittats döda vid Tysklands kust hade förväxlat stora mängder marint skräp med föda (se bilden), något tidningen The Guardian skrev om:

The animals’ stomachs were filled with plastic debris. A 13-metre-long fishing net, a 70cm piece of plastic from a car and other pieces of plastic litter had been inadvertently ingested by the animals, who may have thought they were food, such as squid, their main diet, which they consume by sucking their prey into their mouths.

Robert Habeck, environment minister for the state of Schleswig-Holstein, said: “These findings show us the results of our plastic-oriented society. Animals inadvertently consume plastic and plastic waste, which causes them to suffer, and at worst, causes them to starve with full stomachs.”

Miljö online2

Liknande artiklar