Stora Barriärrevet är döende

Foto: Toby Hudson CC BY-SA 3.0

Hotet mot världens största korallrev är större än befarat. Ledande forskare menar att hälften av revet redan är dött, eller döende. 

Det är kanske ingen nyhet att Stora Barriärrevet riskerar att utrotas, men nu slår världens mest framstående korallforskare larm om att läget är ännu mer akut än man tidigare trott, skriver DN. Endast sju procent av revet är helt opåverkat av korallblekningen, och koralldöden ökar snabbt i hastighet.

Det välkända revet utanför Australiens nordöstra kust har tidigare drabbats av större massblekningar. Senast undkom dock fyrtio procent av korallerna, jämfört med nuvarande sju. Terry Hughes, professor vid James Cook University och chef för den nationella arbetsgruppen för korallblekning, kommenterar till the Guardian:

Vi har aldrig sett något liknande i den här skalan av blekning tidigare. I de norra delarna är det som om tio cykloner har slagit till på en och samma gång. Vår uppskattning är att nära 50 procent av korallerna i de norra delarna redan är döda eller döende.

Sveriges radio har intervjuat Angela Wulff, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet, som tror att vi närmar oss punkten där korallerna inte kan återhämta sig. Men än är hoppet inte ute, menar hon.

Jag är optimist och tror att utvecklingen går att vända. Men vi måste agera nu. Vi behöver stoppa klimatförändringarna och först och främst minska koldioxidutsläppen.


Här kan man läsa fler artiklar som Supermiljöbloggen skrivit om hotet mot korallreven.

Miljö online2

Liknande artiklar