Sveriges största klädbytardag blir i år ännu större

Foto: Public domain

Klädindustrin orsakar höga koldioxidutsläpp och att mängder av vatten, energi och kemikalier används. Genom att byta klädesplagg med andra i stället för att köpa nya kan resurserna sparas in. I morgon, den 16:e april, anordnar Naturskyddsföreningen Sveriges största klädbytardag för sjunde året i rad.

Från odling av bomull till färdigt klädesplagg är stegen många och miljöpåverkan sker i flera steg under klädesplaggets väg till konsumenten. Förutom industrins höga koldioxidutsläpp kräver textiltillverkningen stora mängder vatten, energi och kemikalier. Kemikalierna är skadliga för både människa och miljö. Trots att den genomsnittlige svensken har mer kläder än nödvändigt shoppas det allt mer kläder. År 2014 köpte vi i genomsnitt 13 kilo kläder och textil per person.

Under förra årets klädbytardag byttes 44 000 plagg. Därmed sparades 29 ton kemikalier, 165 ton koldioxid och 110 000 kubikmeter vatten in, förutsatt att dessa plagg ersatte köp av nya. I år tror Naturskyddsföreningen att evenemanget når nya höjder med en spridning i Norden och anmälningar från drygt 185 platser sammanlagt.

Fler och fler har upptäckt hur roligt och enkelt det är att förnya sin garderob på Klädbytardagen. Intresset blir större för varje år. Vi byter kläder som aldrig förr. Det är en stor vinst för miljön att förlänga klädernas liv, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

I år arrangeras klädbytardagen i flera kommuner i samarbete med Avfall Sverige, en branchorganisation som ansvar för att avfallet ska tas om hand och återvinns i landets kommuner.

Att byta kläder är miljösmart. Kläderna får ett längre liv och dessutom är det gratis. Laga, låna, ändra och skänka till insamling är också bättre för miljön än att användbara textilier hamnar i soporna, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef vid Avfall Sverige.

Här hittar du platser och kontaktpersoner till alla årets klädbytardagar i Sverige.

Miljö online2

Liknande artiklar