Sveriges största solelsanläggning har landat i Helsingborg

Foto: Niklas Lydeen

Med hjälp av surrande helikoptrar kunde installationen påbörjas i fredags. Arbetet väntas pågå under tio veckor och tanken är att solelsanläggningen ska börja användas till midsommar.

Anläggningen installeras på taket till köpcentret Väla Center strax utanför Helsingborg. Köpcentret har under flera år lyckats skära ned på sin energianvändning, men nu krävs ett helt nytt tankesätt för att komma ner ytterligare. Det menar Väla Centrums driftchef Fredrik Arvidsson.

Från maj till september går det åt mycket energi för att hålla nere inomhustemperaturen och under samma period flödar solen över de stora takytorna. Steget till solenergi blir i detta resonemang inte långt.

Anläggningen, som består av 4328 solcellspaneler, kommer att bli Sveriges största och täcka en yta motsvarande två fotbollsplaner.

Miljö online2

Liknande artiklar