Vattenfall ökade sina koldioxidutsläpp förra året

Foto: Vattenfall

Beror bland annat på att bolaget startade upp ett nytt stenkolskraftverk i Tyskland.

I förra veckan presenterade Vattenfall sin års- och hållbarhetsredovisning för 2015 (pdf). Här framgår att det svenska statligt ägda bolaget ökade sina koldioxidutsläpp med 1,8 procent jämfört med året innan, från 82,3 till 83,8 miljoner ton.

Enligt Vattenfall beror ökningen i huvudsak på att stenkolskraftverket Moorburg i Hamburg togs i drift under 2015.

Vattenfalls har ett nytt utsläppsmål, som från och med 2016 avser absoluta koldioxidutsläpp om cirka 21 miljoner ton fram till 2020. Men detta kräver att bolaget lyckas sälja sin hela sin tyska brunkolsverksamhet som nu är till salu – en åtgärd som Vattenfall dock från början gjorde klart inte kommer minska de totala utsläppen eftersom det då blir någon annan som tar över verksamheten.

Miljö online2

Liknande artiklar