Hälsoorganisationer uppmanar G7-länder att bryta med kolkraft

Foto: Friends of the Earth Scotland (CC BY 2.0)

I ett gemensamt uttalande uppmanar över 80 hälsoorganisationer från 30 länder några av världens mäktigaste ledare att fasa ut kolkraft en gång för alla. Uttalandet kommer bara några dagar före G7-mötet i Japan.

Dålig luft och föroreningar från förbränning av fossila bränslen är ett växande hälsoproblem och dödar över 3 miljoner människor varje år. Genom att bryta med kolet menar organisationerna bakom uttalandet att man inte bara skapar en hälsosammare miljö, utan också enorma besparingar inom hälso- och sjukvård världen över.

Genom att fasa ut kolkraft kan vi skapa betydande omedelbara och långsiktiga hälsofördelar runt om i världen genom att förbättra luftkvaliteten, minska utsläppen av kvicksilver, och bromsa klimatförändringarna.

Två av de huvudsakliga programpunkterna som lagts fram inför G7-mötet i Shima i Japan handlar om just energi och hälsa. Genom uttalandet hoppas de representerade hälso- och sjukvårdsorganisationerna kunna elda på frågan om kolutfasning och trappa upp omställningen till rena energikällor.

Miljö online2

Liknande artiklar