Höga halter av bekämpningsmedel hos barn

Foto: Henry von Platen /Commons Wikipedia

En grupp danska forskare har kommit ut med en ny studie gjorda på barn och mödrar i Danmark. Forskarna har mätt halterna av en grupp bekämpningsmedel avsedda för jordbruk. En alarmerande hög procent av individerna, närmare 90 procent, hade rester av ämnena i kroppen, rapporterar SVT.

Undersökningen gjordes genom att testa urin från 144 barn och 145 mödrar i Danmark. Hos 90 procent av personerna återfanns rester av bekämpningsmedel, rapporterar SVT Nyheter. En alarmerande siffra enligt forskarna då flera av dessa ämnen misstänks kunna orsaka hjärnskador hos barn.

Det är alarmerande att vi har en så pass hög koncentration av pesticider i Danmark. Jag fruktar att det här kommer att skada intelligensen hos den kommande generationen, säger Philippe Grandjean, professor i miljömedicin och forskningsledare vid Syddansk Universitet, till nättidningen Altinget, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau till SVT.

En annan uppseendeväckande detalj kring testerna var att flertalet av de bekämpningsmedel som återfanns är förbjudna i Danmark, vilket forskarna kopplar till den stora importen av livsmedel från andra länder.

Nu vill de att danska myndigheter ska arbeta för att sänka EU:s gränsvärden för mängden bekämpningsmedel i maten, enligt Helle Raun Jensen, en av medförfattarna till studien och lektor i miljömedicin. Det är något som den danska myndigheten Miljöstyrelsen inte har planer på att göra i dagsläget.

Miljö online2

Liknande artiklar