Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Miljöorganisationer kräver att det fiskefria området i Kattegatt får fortsatt skydd

    Foto: Anders Hellberg

    Men i Danmark är trycket hårt för att öppna upp området för bottentrålning.

    Under 2009 infördes fiskeregleringar i delar av Kattegatt i syfte att skydda torsken. Bland annat stängdes ett stort område utanför Laholmsbukten helt för fiske, något som gynnat fiskebestånden i Kattegatt, men också varit bra för den biologiska mångfalden på bottnarna som på detta sätt skyddats från fysisk påverkan i form av trålning.

    I Danmark finns dock en vilja, inte minst hos yrkesfiskarna, att nu öppna upp området för fiske igen. Den svenska regeringen har dock hittills valt att avvaktat vad en arbetsgrupp som tittar på frågan ska komma fram till innan man uttalar sig i ärendet.

    Läs mer i Aktuell Hållbarhet:
    Unikt område i Kattegatt hotas
    Sverige och Danmark i samtal om att tillåta fiske i skyddat område

    Samtidigt börjar det bli en lång lista på organisationer, myndigheter och partier som vill se ett fortsatt skydd av det fiskefria området i Kattegatt.

    I veckan skickades ett öppet brev (pdf) till den svenska och danska regeringen, med uppmaningen om ett fortsatt skydd av området. Brevet är undertecknat av elva organisationer: Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Danmarks Naturfredningsforening, Landsforeningen Levende Hav,  Oceana,  WWF Sverige, WWF Danmark, Sveriges Sportfiske och fiskevårdsförbund,  Danmarks Sportfiskerforbund, Fiskesekretariatet FISH, samt Coalition Clean Baltic.

    Tidigare har en liknande uppmaning kommit från organisationer och föreningar inom Kattegatts kustvattenråd: Halmstads kommun, Laholms kommun, Båstads kommun, Sportfiskarna i Halland, Ätrans vattenråd, Nissans vattenråd, Stensåns vattenråd, Skintans vattenråd, Hallands naturskyddsförening, Halmstads naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Kungsbacka, Miljöpartiet de gröna i Halland, Vänsterpartiet i Laholm.

    Även Länsstyrelsen i Skåne (pdf) och Länsstyrelsen i Halland (pdf) har uttalat sig för att området behöver bevaras.

    Ellen Bruno, som är sakkunnig inom marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen, säger i en kommentar angående brevet som skickats:

    – Det är dags att sluta upp med stuprörstänket i den marina förvaltningen. Ett fortsatt starkt skydd för bottenhabitaten kommer givetvis också att gynna de fiskar som är beroende av dessa miljöer för reproduktion och födosök. Detta kommer i förlängningen också gynna svenska och danska yrkesfiskare.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.