Möjligt säljstopp för glyfosat i sommar

Foto: Donna Cleveland

Storsäljande bekämpningsmedel från Mosanto, Dow och Syngenta kan plockas bort från butikshyllorna i EU i sommar. Detta efter att länderna i EU inte kunnat enas om en ny licens för huvudingrediensen glyfosat, rapporterar The Guardian.

Huruvida glyfosat är giftigt för människor är en fråga som splittrar EU-länderna, men också Världshälsoorganisationen WHO och forskarvärlden.

Glysofat är Europas mest använda ogräsmedel, och finns exempelvis i Mosantos lika omdiskuterade som populära bekämpningsmedel RoundUp. Försäljning av medlet står för en tredjedel av företagets inkomster.

Globalt används medlet oftast på grödor som har blivit genmanipulerade till att överleva giftet. Flera studier visar att glyfosat skadar djur, växter och hela näringskedjor. I en ny tysk studie visade sig 75 % av försökspersonerna ha fem gånger högre halter av glyfosat i urinen än gränsvärdena för hur mycket av ämnet som tillåts i vatten. Samtidigt hävdar amerikanska studier att gränsvärdena är för lågt satta.

Vissa stora jordbruksorganisationer menar att de behöver medlet för att få lönsamhet i sin produktion, medan 1,4 miljoner människor världen över har skrivit under ett upprop för ett förbud av gyfosat.

England är för fortsatt försäljning, medan Frankrike, som redan har förbjudit medlet, motsätter sig en förnyad licens. Sverige har lagt ner sin röst i frågan.

Miljö online2

Liknande artiklar