Nordens största biogasanläggning – nu i en huvudstad nära dig

Foto: Benoît Derrier (CC BY-SA 3.0)

Förra veckan klipptes bandet och nu påbörjas produktionen av biogas i Stockholm. Produktionen kommer att uppgå till 200 gigawattimmar, vilket är tillräckligt för att driva 500 SL-bussar under ett år.

Enligt Riksdagens miljömål ska den svenska kollektivtrafiken vara helt fri från fossila bränslen år 2030. Stockholms nya anläggning är därmed ett steg i helt rätt riktning.

Stockholm har ett stort behov av att öka andelen förnybara drivmedel. Det är en miljömässig fördel när dessa produceras lokalt och dessutom sluter kretsloppet genom att ta tillvara på energin från organiskt avfall. Det säger Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholm.

Biogasanläggningen är samtidigt en pusselbit i ett större initiativ för att modernisera och utöka Stockholms avloppsrening, ett måste i en stad som tar emot cirka 20000 nya invånare varje år.

I december förra året kunde Supermiljöbloggen berätta att Skånes kollektivtrafik hade uppnått 100 procent fossilfrihet. Nu hoppas vi att vi snart får lägga till ännu fler regioner på listan.

Miljö online2

Liknande artiklar