Österrike får grön president

Foto: Manfred Werner/Tsui (CC BY-SA 3.0)

Efter ett rafflande val är resultatet äntligen klart: Österrike blir det andra landet i Europa att få en grön president.

I helgens val stod det mellan den högerpopulistiske Norbert Hofer och den gröne politikern Alexander Van der Bellen. Efter en riktig nagelbitare fick de sista poströsterna slutligen vågen att tippa över till de grönas fördel med 50,3 procent mot 49,7 procent.

Van der Bellen var partiledare för de gröna mellan 1997 och 2008. Trots att han ställde upp i presidentvalet som oberoende politiker är han fortsatt backad av partiet och representerar en grön ideologi. Förutom att vara emot frihandelsavtalet TTIP är Van der Bellen även en förkämpe för ett Europa med öppna gränser.

Miljö online2

Liknande artiklar